Rodev | books

Една торба ключове

За книгата

Една Торба Ключове би трябвало да учи на родолюбие. И това наистина е така. Но това родолюбие няма нищо общо с кресливата патриотарска гордост, която демонстрират преди всичко ония, които няма какво да предложат на света в личен план.

Защото безусловната любов на Цончо Родев към България винаги е вървяла ръка за ръка с неговата човечност и толерантност, с психологическото му проникновение в постъпките на хората, което открива доброто или възможността за развитие към добро дори у злодеите.

Акцентът и в тази книга не е върху омразата, а върху любовта; не върху насилието, а върху духовната
сила; не върху унижението, а върху съхранените човешко достойнство и чест.

book
0 %
от приходите ще бъдат дарени на каузата
0
Години от последното издание на Една Торба Ключове
10
дарени книги на Националната библиотека

5kmrun.bg

Георги Станоилов

Гл. Организатор на www.5kmrun.bg – всяка събота, 5-километрово любителско бягане, едновременно в София (Южен и Западен парк), Варна, Бургас и Пловдив.

Ето как съдбата отведе Георги до “Една Торба Ключове”

От 2017 г. играя народни танци в клуб „Чанове”. Във форума открих следната тема: „Ако можеше да бъде разказано, нямаше да бъде написано!”, а в коментар под нея с автор „Дима” прочетох следното:

21 подбрани изречения с цитати от разказа на Цончо Родев „Хоро върху острието на ятагана”, които описват ролята на хорото в живота на поробените българи.

„Само“ 21, но с какво въздействие и сила. Докато не открих пълния текст на разказа, не мирясах. А този пълен текст, доста-доста време го търсих.

„Изчерпана наличност!” Принуден, но не обезсърчен, принтирах сборника от пиратско копие в интернет и се зачетох …

Зачетох се и заплаках, накрая, когато се спрях, три чувства напираха у мен: гордост, яд и дълг!

  • Гордост, че съм българин!
  • Яд, че Родевата книга е огромна пропусната полза за България, и
  • Дълг – да направя всичко по силите си, за да въведа в потребление тази изключителна народна ценност.

Благодарен съм, че открих съмишленици в лицето на Марта Радева и Георги Ненов!

Свръхчовекът с Георги Ненов

Георги Ненов

Създател и водещ на един от най-слушаните подкасти в България, предприемач и любител на книгите. 

“Една Торба Ключове” идва на крака в студиото му:

В „Свръхчовекът с Георги Ненов“ винаги си говорим за книги, защото книгите са прозорец към знанията и опита на авторите им. Съвсем рядко обаче идват хора, които да ми оставят нещо за четене, а само веднъж се е случило да ми гостува човек с книжна мисия. Този човек е Георги Станоилов, а книгата, която ми връчи, беше „Една торба ключове“ на Цончо Родев.

Няколко седмици по-късно, след като я изчетох, Георги ми се обади отново с предложението да „съживим“ книгата, която с всеки един от 12-те разказа в нея може да помогне на всеки българин да промени живота си към по-добро, разказвайки му за достойнството, героизма и обединението на хората преди нас, част от тези, които са дали живота си, за да се борим за мечтите си днес.

Моят живот, моите избори следват една ценност – Принос и възможността тази книга да попадне в ръцете на търсещите я е моят дан към нашето общество, към нашето бъдеще.

Благодаря на Георги Станоилов и Марта Радева за доверието!

национален ученически конкурс "Цончо Родев"

Нашата кауза

Чрез конкурса за исторически разказ, провеждащ се в град Провадия, провадийци пазят жив спомена за човека образец на всеотдайност, щедрост и професионализъм – Цончо Родев.

Неговият отпечатък в сърцата и съзнанието e преди всичко като на скъп приятел, а неговите книги, които писателят нарича „моите деца“, са непреходно наследство, до което поколения българи ще продължат да се докосват с удоволствие.

През 2005 г. Цончо Родев прави щедро дарение, за да поощри младите литературни дарования от неговия роден град. По негова идея ентусиасти от Литературния клуб към читалище “Алеко Константинов” в Провадия решават всяка нечетна година в града да се организира ученически конкурс за исторически разказ.

Инициативата е щедро спонсорирана от писателя, от сестра му, швейцарската лекарка д-р Йоланта Родева и от приятели. 

Д-р Родева напуска този свят през 2008г, а самият Цончо Родев – през 2011г. 

През 2020г. си отива и Надежда Родева – съпругата, спътничката, съратничката на писателя, изпълнителката на неговото духовно завещание.

Наш дълг е да продължим тяхното дело!
5/5

Една торба ключове през 2022г.

За нас

Това, което обединява Марта, Георги и Георги е вътрешното желание “Една торба ключове” да не се забрави, а да се чете и препрочита. Тази книга има силата да създаде още писатели, да вдъхнови още хора да се борят на страната на любовта и достойнството. 

Марта Радева е филолог и преподавател по Български език и литература.

Георги Станоилов е главен Организатор на www.5kmrun.bg – всяка събота, 5-километрово любителско бягане, едновременно в София (Южен и Западен парк), Варна, Бургас и Пловдив.

Георги Ненов е създател и водещ на един от най-слушаните подкасти в България – “Свръхчовекът с Георги Ненов”, предприемач и любител на книгите. 

Цончо Родев

Дванадесет разказа и новели по истински случаи за достойнството на българина.

20.22 лв.
book
5/5
Не съм чела друго произведение, което с толкова красота и любов да утвърждава простите човешки добродетели на българския народ във времена на страшни изпитания.
- Теодора Ангелова

Get $10 for every friend you refer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.